De ideale lengte van een podcast?

Is er een ideale lengte van een podcast? Dit is een van de meest voorkomende vragen rondom het opnemen van een podcast. Het antwoord is alleen niet zo eenduidig als je misschien zou hopen. Het hangt namelijk van meerdere factoren af, zoals de inhoud van je podcast en de vorm, maar ook van het concentratievermogen van je doelgroep. In deze blog nemen we je mee in deze factoren en kijken we naar de voordelen van lange en korte podcasts.

Fun facts over podcasts

Om je een beeld te geven van de podcast industrie en het gedrag van luisteraars (in Nederland), hebben we een aantal gegevens verzameld uit het wetenschappelijk onderzoek van Amanda Brouwers en Bob den Hartog: ‘Van Audiobehang tot Zuurstoftank’. Een gemiddelde podcast duurt iets korter dan drie kwartier. De meeste podcast luisteraars luisteren 1 tot 3 uur (36%) of 4 tot 6 uur (32%) per week. Daarbij hebben de meeste mensen een gemiddelde luistertijd van 30 tot 45 minuten of 45 tot 60 minuten. Podcasts worden vooral onderweg geluisterd of thuis als ontspanning of tijdens het huishouden. Dit zijn natuurlijk gemiddelden, wat voor jouw podcast het beste werkt is afhankelijk van verschillende factoren.

Inhoud van je podcast

De lengte van je podcast hangt vooral af van de inhoud van je podcast. Wil je echt de diepte in gaan over het onderwerp? Dan moet je al snel denken aan een redelijk lange podcast van ongeveer een uur. Waarbij een lange aflevering richting een uur gaat. Als je in wilt spelen op de actualiteit, ga dan voor een korte podcast van 10 tot 15 minuten. Dit kunnen luisteraars op elk moment tussendoor luisteren en zo zorg je ervoor dat het ook echt geluisterd wordt wanneer het onderwerp nog actueel is. Ook als je een praktische tip wilt delen via een podcast is zo’n korte podcast de beste manier.

Vorm van je podcast

Naast de inhoud is de ideale lengte van je podcast ook afhankelijk van de vorm van je podcast. Wanneer je iemand gaat interviewen raden we je aan een wat langere podcast op te nemen. Zo kan je beter doorvragen op wat de geïnterviewde zegt en kan je dieper op de stof ingaan. Als je in je eentje een podcast opneemt om bijvoorbeeld jouw kennis te verspreiden, is een korte podcast juist beter. Over het algemeen is het voor de luisteraar lastiger om lang en geconcentreerd te luisteren naar een podcast waarin maar één stem te horen is.

Concentratie van je doelgroep

De laatste – maar zeker niet de minst belangrijke – factor waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van de duur van je podcast is je doelgroep. Zo hebben jongeren een gemiddelde concentratie van een half uur en volwassenen van ongeveer drie kwartier. De concentratieboog is wat langer als je voor afwisseling zorgt in je podcast. Dit kan bijvoorbeeld door muziek of geluidjes te gebruiken als je verder gaat naar het volgende onderwerp. Ook het gebruik van meerdere stemmen (gesprekken voeren) zorgt voor een langere concentratieboog van je luisteraars.

Extra voordelen van lange of korte podcasts

Het maken van een lange podcast aflevering heeft als voordeel dat je luisteraars minder snel een nieuwe aflevering verwachten. Bij lange afleveringen kan je gerust 1 keer per 2 weken een aflevering online zetten. Bij een korte podcast is het voordeel dat de productie minder tijd in beslag neemt en de aflevering dus snel online kan staan. Een podcast van 10 minuten is meestal ook echt gemaakt in 10 tot 15 minuten en kan dan vaak dezelfde week (of zelfs dag) nog online staan!

 

Ben je benieuwd naar onze mogelijkheden? Bekijk dan onze tarieven of neem direct contact met ons op. Nog even verder lezen? In onze whitepaper vertellen we je waarom het interessant is om als bedrijf te podcasten, wat je er mee kan en wat het je op gaat leveren. Vraag onze whitepaper over zakelijk podcasten aan door op de knop hieronder te klikken!

Whitepaper aanvragen

Wil je graag onze whitepaper over (zakelijk) podcasten ontvangen? Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan sturen wij de whitepaper zo snel mogelijk naar je op!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.