Wanneer je een interessante gast uitnodigt voor je podcast, wil je natuurlijk een sterk interview neerzetten. Je wilt je luisteraars meenemen in je verhaal, nieuwsgierig maken en engaged houden. Een interview afnemen is dan ook echt wat anders dan een gewoon gesprek voeren. Daarom hebben wij de volgende 9 interview tips voor podcasts op een rijtje gezet, zodat jij hierna kan interviewen als een pro.
1. Doe je huiswerk
Allereerst is het belangrijk om te weten wie je voor je hebt. Zo kom je tijdens je interview niet voor verrassingen te staan en laat je tegelijkertijd zien dat je interesse hebt in je gast. Spit het internet door, bekijk social media en lees de roddelbladen. Vergeet ook niet om het eigen werk van je gast te checken. Door je goed in te lezen kan je een duidelijk beeld vormen van wat je tijdens je eigen interview te weten wilt komen.
2. Breek het ijs
Of je gast nu een bekende of onbekende is, het opnemen van een podcast kan spannend zijn. Daarom is het belangrijk dat voordat de opnames starten je gast zich eerst op zijn of haar gemak voelt. Biedt wat te drinken aan en praat over koetjes en kalfjes. Vertel je gast vervolgens hoe de aflevering eruit gaat zien en geef duidelijk aan wanneer je de opname start. Ook is het handig om nog even te vragen of zijn of haar telefoon op stil staat. Zo weet je zeker dat jullie niet gestoord worden tijdens de opnames.
3. Van small talk, naar big talk
Begin je interview met open en algemene vragen. De kans is groot dat je gast zich gedurende de podcast aflevering steeds meer op zijn of haar gemak gaat voelen. Daarom kan je later in het interview overgaan op meer persoonlijke en verdiepende vragen. Zie je interview als een soort trechter. Je begint heel breed en vraagt uiteindelijk steeds meer door naar de kern. Bedenk van tevoren alvast met welke vragen je wilt beginnen en hoe je de podcast wilt afronden.
4. Weest creatief
De kans is groot dat jij niet de eerste of enige bent die een interview heeft met je gast. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw vragen origineel zijn. Ga geen standaard vragenlijstje af en stel ook geen vragen waarvan het antwoord al op internet te vinden is. Stem in plaats daarvan je vragen specifiek af op je gasten en vraag door op de informatie die je al verzameld hebt.
5. Zijn er nog vragen?
Tijdens een interview is het verleidelijk om je alvast op de volgende vraag voor te bereiden terwijl je gast nog antwoord aan het geven is. Om tot een goed interview te komen is het juist belangrijk om te luisteren en op antwoorden in te haken. Als interviewer is het aan jou de taak om het verhaal te sturen en te stimuleren met vragen. Probeer een echt gesprek te voeren en geen kruisverhoor waarin je alleen maar vragen achter elkaar afvuurt.
6. Jij bent de regisseur
Soms kan het zijn dat je gast een antwoord geeft waar maar geen einde aan lijkt te komen. Tuurlijk kan je dan je gast volledig laten uitpraten en het er achteraf in de edit uit knippen, maar het is beter om tijdens het interview zelf de regie in handen te nemen. Grijp (op een beleefde manier) in als een antwoord te lang wordt. Vat dit antwoord kort samen in je eigen woorden en ga daarna door naar je volgende vraag.
Bedenk van tevoren hoe lang je aflevering ongeveer moet worden. Alles over de ideale lengte van je podcast lees je hier!
7. Speel je troefkaart
Zorg dat je altijd een troefkaart achter de hand hebt voor wanneer een interview niet zo soepel loopt. Sommige gasten zijn van zichzelf terughoudender met het delen van informatie. Het kan dan helpen om ze eerst wat extra informatie te geven om ze te prikkelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te zeggen dat je in een artikel iets hebt gelezen of van een bekende wat hebt gehoord waarvan je graag wilt weten of het waar is. Grote kans dat je gast hier nu dieper op ingaat!
8. Des te concreter, des te beter
Beeldend vertellen is een kunst op zich die niet heel veel mensen beheersen. Aangezien je graag wilt dat je podcast luisteraars opgaan in het verhaal is het belangrijk dat ze hier een beeld bij kunnen vormen. Vraag daarom regelmatig aan je gast of hij of zij een concreet voorbeeld kan geven. Ook kan het helpen om door te vragen op details. Waar was je toen je dat hoorde? Hoe voelde je je toen? Wat was het eerste wat je dacht? Zo kunnen luisteraars zich de situatie beter voorstellen.
9. Durf te vragen
De laatste gouden tip om jouw podcast tot een succes te maken is: een beetje brutaal zijn mag. Zoek tijdens het interview de randjes op, maar blijf wel beleefd. Uiteindelijk wil je toch een interessant interview met nieuwe en originele informatie. Rem jezelf niet af door te denken dat je iets niet mag vragen. Benoem het gewoon als je een persoonlijke vraag stelt; “Dit is misschien een beetje persoonlijk maar…” En wat kan er gebeuren? In het ergste geval wil je gast geen antwoord geven en ga je door naar de volgende vraag.
Ben jij na het lezen van deze 9 interview tips klaar voor het echte werk? Ga aan de slag met je interview skills en laat ons weten hoe het je bevalt. Heb je zelf nog meer tips die we aan onze tips kunnen toevoegen, laat het ons dan weten!
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van onze studio? Bekijk dan onze tarieven of neem direct contact met ons op. Nog even verder lezen? In onze whitepaper vertellen we je waarom het interessant is om als bedrijf te podcasten, wat je er mee kan en wat het je op gaat leveren. Ontvang onze whitepaper over zakelijk podcasten door op de knop hieronder te klikken!